sweetfit2

Kako smršati uz pomoć kikiriki putera?

Bilo da volite kremasti puter od kikirikija ili verziju sa mrvicama, verovatno vam to nije prvi izbor za obrok kada ste na dijeti. Iako ima visok nivo proteina, kikiriki puter ima i visok nivo masti, pa tako jedna kašika ima skoro 100 kalorija.

Ali istraživanja su pokazala da puter od kikirikija ne sprečava, već pomaže mršavljenje. Ishrana koja ima dosta mononezasićenih masti, koje se nalaze u orašastim plodovima, pomaže pri mršavljenju. Uz to sprečava i srčane i druge bolesti prema višegodišnjoj studiji u kojoj je učestvovalo više od 100 000 žena i muškaraca.

Jedna studija iz 2009. godine je pratila više od 50 000 žena 8 godina i otkrila da imaju mnogo manji rizik od gojenja ili gojaznosti. Tako da možemo zaključiti da kikiriki puter ima benefite za mršavljenje ako se konzumira umereno.

Nastavite sa čitanjem da biste dobili sve neophodne informacije o kikiriki puteru i njegovom uticaju na mršavljenje.

puter od kikirikija

Kako kikiriki puter pomaže sa mršavljenjem?

Puter od kikirikija pomaže mršavljenje na 2 načina: prvi je kontrola apetita, a drugi smanjivanje šećera u krvi.

Kikiriki puter pruža duži osećaj zasićenosti

Dosta ljudi ima impuls da jede grickalice sa niskim nivoom masti ili bez šećera kad pokušavaju da smanje kilažu. Istina je da će zdravi slatkiši i grickalice pomoći ako želite da smanjite unos šećera ili dnevni unos kalorija, ali neće vas uvek zasititi.

Umesto toga treba da probate orašaste plodove, a kikiriki puter je odlična alternativa za užinu koja će vas zasititi, što se i vidi iz ove studije iz 2008 godine. Ovaj benefit se može pripisati visokom nivou zdravih masti i proteina u orašastim plodovima. Iz tog razloga se javlja manja potreba za jelom i efikasno se skidaju kilogrami.

 

Kikiriki puter kontroliše šećer u krvi

Prerađene namirnice i namirnice pune skroba izazivaju skok šećera u krvi. A nestabilan šećer u krvi prestavlja faktor rizika za gojaznost i dijabetes. Ali kikiriki puter ima nizak glikemijski indeks uprkos prirodnoj slatkoći i ukusnoj teksturi.

Konzumiranje putera od kikirikija je super način da se unesu masti, proteini i vlakna bez velikog skoka šećera. Naučnici su otkrili da će samo 2 kašike kikiriki putera stabilizovati šećer u krvi ako se pojedu sa obrokom koji izaziva skok glukoze.

 

Koji je najbolji puter od kikirikija za mršavljenje?

Kad kupujete kikiriki puter da biste smršali važno je da proučite sastojke na pakovanju. Neki puteri od kikirikija imaju puno dodatih šećera, soli i prezervativa.

Prirodni, organski kikiriki puter je najbolja opcija za mršavljenje. Uvek se odlučite za proizvod koja ima najmanju količinu šećera i soli. Neki proizvođači obeležavaju kikiriki puter kao namaz od kikiriki putera zato što im to pruža mogućnost da dodaju razne sastojke i šećere.

Kikiriki puter sa komadićima kikirikija ima više vlakana i folata koji su neophodni za zdravlje. Sa druge strane kremasti kikiriki puter ima malo veću količinu proteina i pomaže varenje, pa je bolja opcija ako želite da smršate.

 

Kako uključiti kikiriki puter u ishranu za mršavljenje?

Ne morate jesti samo tost ako želite da smršate uz pomoć kikiriki putera. Ključ je konzumirati ovaj ukusni namaz umereno da ne biste prešli preporučeni dnevni unos kalorija. Dovoljno je dodati planu ishrane 2-3 kašike kikiriki putera nekoliko puta nedeljno za najefikasnije rezultate. 

Evo kako možete uključiti kikiriki puter u ishranu:

1) Dodajte 2 kašike putera u jutarnji šejk, bilo da je u pitanju šejk od zelenog voća i povrća ili od bobičastog voća

2) Dodajte 2 kašike kikiriki putera u dresing za salatu

3) Namažite kikiriki puter i med na integralni hleb umesto običnog putera na beli hleb

4) Dodajte kikiriki puter u voćni jogurt ili grčki jogurt

5) Dodajte kikiriki puter u ovsenu kašu

 

Zdravstvene prednosti putera od kikirikija 

Kikiriki puter ima dosta zdravstvenih prednosti – pre svega pomaže brži oporavak organizma posle vežbanja jer ima visok nivo proteina. Druga prednost je što kikiriki puter smanjuje rizik od dijabetesa. To uspeva zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu. Redovno konzumiranje kikiriki putera će pomoći da stabilizujete šećer u krvi i smanjite rizik od dijabetesa na duže staze.

Još jedna prednost je što je kikiriki puter pun vitamina i minerala – ima bakar, folate, vitamine B kompleksa i mangan koji su neophodni za pravilnu funkciju organizma. Na kraju, kikiriki puter smanjuje rizik od srčanih bolesti koje spadaju u vodeće zdravstvene tegobe u svetu.

 

Ukratko

Još uvek otkrivamo nove načine na koje kikiriki puter pozitivno utiče na organizam, ali jedno je sigurno: ova namirnica je korisna za skidanje viška kilograma.

Ali kikiriki puter ne može samostalno da ubrza proces mršaljenja. Za to je potrebna promena navika i zdrava ishrana, kao i vežbanje. Ako ste već usvojili te korake, samo 2 kašike SweetFit kikiriki putera nekoliko puta nedeljno će vam pomoći da još brže dođete do svoje idealne težine.