Za neke ljude, najstrašniji deo početka novog, zdravijeg načina ishrane je ideja da se odreknu svojih omiljenih slatkih poslastica – zauvek! Na samu pomisao sladoleda ili čokolade osećamo prolazni nalet zadovoljstva, i to je uglavnom najveća prepreka ka boljem zdravlju.
Međutim, ako ste i vi ljubitelj kolača, slatkiša i drugih slatkih đakonija, ne očajavajte! Slatkiši mogu biti deo svakodnevne zdrave ishrane, ono što dovodi u pitanje njihovu štetnost su sastojci. Evo koji su zdravi slatkiši idealni za svakodnevno uživanje kao i 4 brza recepta za pripremu.

Zašto odricanje od slatkiša često ne funkcioniše?
Ako konzumacija slatkiša može dovesti do gojaznosti i niza zdravstvenih problema, stalno odricanje može dovesti do “yo-yo” efekta u kojem ćete prkosno početi da jedete mnogo više nego što biste inače.
Zato je pronalazak alternativnih, zdravijih namirnica esencijalno da efikasno mršavite i budete ujedno srećni.
Naravno, postoje različite vrste dezerta. Tamna čokolada, orasi, voće i mešavine ovih sastojaka uglavnom nisu problem (iako treba biti umeren u svemu). Sa druge strane, tradicionalni slatkiši napravljeni kombinacijom šećera, belog praha, putera i trans masti su dijabetes na tanjiru. To je zbog dodatog šećera, odnosno šećera koji prirodno ne postoje u hrani koju konzumirate.
Na primer, većina mlečnih proizvoda i voća sadrži šećer u obliku fruktoze i laktoze. Ali kada kupite sok ili jogurt sa ukusom, njima se u većini slučajeva dodaje rafinisani šećer. Upravo ti „dodatni“ šećeri su oni koje studije povezuju sa povišenim krvnim pritiskom, upalom i srčanim oboljenjima.
Dakle, umesto da sebi uskraćujete zadovoljstvo i time podstičete želju za istim, usredsredite se na kontrolu porcija i promenu recepture.
Zdravi slatkiši napravljeni od prirodnih sastojaka
Pošto smo naglasili da je efikasnije jesti zdravije slatkiše nego uzdržavati se od đakonija, oslonite se na prirodu i koristite voće kao osnovu za dezerte.
Voće je po prirodi slatko, ima ga u bilo koje doba godine i super je hranljivo! Stoga bi voće uvek trebalo biti vaš prvi dezert po izboru. Bilo koji kolač da pravite, možete se osloniti na voće da vam pruži zdravu osnovu. Pored toga, voće vam omogućava da povećate veličinu porcije i nutritivne vrednosti slatkiša.
Takođe, za sve sladokusce ovsena kaša je neizostavni sastojak slatkog i zdravog slatkiša. Ovas spada među najzdravije namirnice na planeti. To je integralno zrno bez glutena i odličan izvor esencijalnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata.
Evo 4 brza recepta za zdrave slatkiše koji postaju ukusniji sa svakim zalogajem!
Recept za ovsenu kašu sa borovnicama, bananom i kokosovim mlekom
Borovnice, slatka banana i kremasto kokosovo mleko zajedno pretvaraju svakodnevnu ovsenu kašu u ukusan i zdrav slatkiš! Možete napraviti više porcija odjednom kako biste ih čuvali u frižideru za brzi doručak tokom cele nedelje.
Sastojci:
- ½ šolje nezaslađenog napitka od kokosovog mleka
- ½ šolje ovsene kaše
- ½ kašike čia semenki
- ½ banane
- 1 kašičica javorovog sirupa
- Prstohvat soli
- ½ šolje svežih borovnica
- 1 kašika nezaslađenog kokosovog oraha (opciono)
Priprema:
Pomešajte kokosovo mleko, zob, čia semenke (ako koristite), bananu, javorov sirup i so u tegli od jednog litra, pa sve to lepo promešajte. Po želji prelijte borovnicama i kokosom. Poklopite teglu i stavite u frižider preko noći.
Savet:
Ljudi sa celijakijom ili osetljivošću na gluten treba da koriste ovsenu kašu bez glutena i dodatnog šećera.
Recept za mafine sa orasima i voćem
Pečeni orašasti ukus i slatkoća svežih borovnica čine ove mafine izuzetno ukusnim i nadasve zdravim slatkišem.
Mafini se odlično slažu sa ovsenim pahuljicama. Možete se igrati sa sastojcima po želji i eksperimentisati dok ne usavršite recept, a evo našeg predloga.
Sastojci:
- 3 šolje ovsenih pahuljica
- ½ šolje mleka sa niskim sadržajem masti
- 2 zrele banane, zgnječene (oko 3/4 šolje)
- ⅓ šolje upakovanog smeđeg šećera
- 2 velika jaja, lagano umućena
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ½ kašičice soli
- 1 šolja svežih borovnica
- ½ šoljice seckanih pekan oraha
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 °C i premažite kalup za mafine sa malo maslinovog ulja. Pomešajte ovsenu kašu, mleko, banane, smeđi šećer, jaja, prašak za pecivo, cimet, vaniliju i so u velikoj posudi. Dodajte borovnice i pekane. Sipajte smesu u šoljicu za mafine (oko 1/3 šolje svake). Pecite dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista, otprilike oko 25 minuta. Ohladite mafine u tepsiji 10 minuta i poslužite ih tople.
Recept za ovseni obrok sa jabukom i cimetom
U ovom receptu ovsene kaše sa jabukom i cimetom koristimo voće u iseckanom obliku, kako bismo maksimalno poboljšali ukus i teksturu. Sa činijom ovog zdravog slatkiša započećete dan siti i energični.
Sastojci:
- 4 jabuke
- 1 šolja ovsene kaše
- 4 šolje vode
- 3 kašike upakovanog smeđeg šećera
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- ¼ kašičice soli
- ½ šolje nemasnog običnog grčkog jogurta
Priprema:
Iseckajte 2 jabuke na rende i bacite jezgro.
Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte zob i kuvajte, mešajući, dok se ne zapeče, oko 2 minuta. Dodajte vodu i iseckane jabuke, a zatim smanjite toplotu i mešajte često, 10 minuta.
U međuvremenu, iseckajte preostale 2 jabuke.
Nakon što se zob kuva 10 minuta, umešajte seckane jabuke, 2 kašike smeđeg šećera, cimet i so; nastavite sa kuvanjem, povremeno mešajući, dok jabuke ne omekšaju i ovsena kaša bude prilično gusta, još 15 do 20 minuta. Ovsene pahuljice podelite u 4 činije. Svaku porciju prelijte sa 2 kašike jogurta i 3/4 kašičice smeđeg šećera.
Recept za sladoled sa bananom i ovsenom kašom
Ovaj zdravi slatkiš od ovsenih pahuljica sa suvim grožđem napravljen je od banane i ima zob i suvo grožđe. Prirodno je zaslađeno i apsolutno ukusno!
Sastojci:
- 2 smrznute banane, u komadima
- ⅓ šolje ovsenih pahuljica
- ¼ šolje suvog grožđa
- 2-4 kašike nezaslađenog bademovog mleka od vanile
- ½ kašičice cimeta
Priprema:
Stavite smrznute komade banane, ovsene pahuljice, suvo grožđe, bademovo mleko (počnite sa 2 supene kašike) i cimet u blender.
Blendajte dok smesa ne postane glatka i kremasta. Zatim je prebacite u posude i zamrznite na 2 sata. Poslužite i uživajte!
Savet:
Pokušajte da dodate istopljenu crnu čokoladu, ili neku drugu zdravu alternativu koje se setite za nove ukuse.
Proteinski kaša obrok
Ovsena kaša je pravo nutritivno bogatstvo, a pritom može da se prilagodi svačijem ukusu. Ako uz to još dodate protein, vaši zdravi slatkiši će biti kompletirani. Ono što je najbolje od svega – ne treba ti puno vremena za zdrav slatkiš, ali i brzi doručak! Pogledajte ponudu proteinskih ovsenih kaša i pronađite svoj ukus zdravlja već danas.