sweetfit2

5 benefita ovsenih pahuljica koje će svako osetiti

Ovsene pahuljice su među najzdravijim namirnicama na planeti zemlji. Nije što ih mi proizvodimo, ali zaista jeste tako. Ne sadrže gluten, prepune su vitamina i minerala, bogate vlaknima i antioksidantima i povrh svega toga daju osećaj sitosti koji traje. Ipak, znamo da vi to sve već znate. Ono što možda ne znate jeste koje konkretne efekte ovsene pahuljice imaju na naš organizam i da li mi te efekte zapravo možemo da osetimo. Izdvojili smo nekoliko benefita ovsenih pahuljica koje svako od nas može da primeti nakon izvesnog perioda redovne konzumacije.

Ovsene pahuljice mogu da pomognu u regulaciji šećera u krvi

Dijabetes tipa 2 je danas veoma često oboljenje, a karakteriše ga visok i nestabilan nivo šećera u krvi. Ovsene pahuljice izuzetno su bogate beta-glukanima, koji predstavljaju vrstu vlakana rastvorljivih u vodi i koji su korisni za naš organizam na najrazličitije načine. Između ostalog, beta-glukani imaju tu sposobnost da snižavaju nivo šećera u krvi i da poboljšaju osetljivost na insulin. Naravno, ljudi koji boluju od dijabetesa bi svakako trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom pre konzumacije bilo koje namirnice, ali ako želite da preduzmete mere za sprečavanje dobijanja dijabetesa – ovsene pahuljice su nešto što bi trebalo da uvrstite u svoj meni.

 Ovsene pahuljice zaista mogu da vam pomogu da izgubite kilograme

Ne samo što su preukusne kad se iskombinuju sa voćem i jogurtom, već su i jako zasitne! Ovsene pahuljice su namirnica koja će vam dati osećaj sitosti koji traje, jer su bogate vlaknima. A kada jedete hranu koja daje dugotrajan osećaj sitosti, manje su šanse da ćete se hvatati za slatkiše i grickalice jer prosto nećete biti gladni! Dakle, ovsene pahuljice će vas i te kako zasititi, a taj osećaj sitosti će trajati i po nekoliko sati.

 Vaš metabolizam će biti ubrzan

Ukoliko vam se događa da imate problem sa zatvorom, prvi korak u borbi protiv toga jesu ovsene pahuljice za doručak. Smućkajte ovsene sa jogurtom, dodajte laneno seme i malo voća (a to sve već imate u jednoj SweetFit kesici) i budite bez brige. Vlakna iz ovsenih u kombinaciji sa probiotskim bakterijama u jogurtu će vrlo brzo naterati vaš stomak da radi, tako da će opstipacija biti problem koji možete da zaboravite. Takođe, bitno je napomenuti da se naš metabolizam drastično usporava sa godinama, prema tome – i da nemate problem sa stolicom, savetujemo vam da uvrstite ovsene u svaki svoj dan jer će na taj način vaš metabolizam duže biti brz i efikasan.

 Holesterol!

Već smo pomenuli da su ovsene pahuljice izuzetno bogate beta-glukanima. Pored toga što oni imaju sposobnost da snižavaju nivo šećera u krvi, oni takođe utiču i na holesterol. Dakle, zbog beta-glukana koje sadrže, ovsene utiču na nivo LDL holesterola. LDL je onaj loš holesterol koji utiče na zdravlje srca i krvnih sudova i koji nastaje zbog prekomerne težine i nezdrave ishrane. Dakle, vrlo važan efekat ovsenih pahuljica jeste i taj što one direktno utiču na smanjenje rizika od srčanog udara time što smanjuju nivo holesterola u krvi.

 Ovsene pahuljice imaju anti-inflamatorno dejstvo i veoma su bogate mineralima

Antioksidanti koje sadrže ovsene pahuljice na naš organizam deluju na nekoliko načina. Kao prvo, oni ubijaju tzv. slobodne radikale, koji su osnovni uzrok stvaranja kancerogenih ćelija. Kao drugo, antioksidanti deluju na upalne procese u našem organizmu. Pored svega toga, ovsene pahuljice spadaju u namirnice koje sadrže najveću količinu različitih minerala, pa su tako one bogate fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, bakrom, folnom kiselinom, kao i vitaminima B1 i B5, koji su krucijalni za zdravlje nerava, ali i zdravlje kože, kose i noktiju.