sweetfit2

Ovas i ovsena kaša – 9 zdravstvenih prednosti u ishrani

Ovas spada u najhranljivije žitarice na planeti. U pitanju je žitarica bez glutena koja je odličan izvor vitaminama, minerala, vlakana i antioksidanata.

Studije su pokazale da ovas i ovsena kaša imaju mnoge zdravstvene prednosti. Pomažu sa mršavljenjem, snižavanjem šećera u krvi i smanjuju rizik za srčane bolesti.

Šta su ovas i ovsena kaša?

Ovas spada u žitarice od celog zrna čiji naučni naziv je Avena sativa. Ovsena krupica se dugo kuva. Iz tog razloga većina ljudi više voli valjani, zdrobljeni ili čelično rezani ovas.

Instant (brzi) ovas spada u vrstu ovih žitarica koja je najviše prerađena. Ova vrsta ovasa se najbrže kuva, ali može da ima kašastu teksturu.

Ovas se obično jede za doručak u obliku ovsene kaše. Ona se pravi kuvanjem ovasa u vodi ili mleku. Ovsena kaša se često zove samo kaša. 

Ovas se stavlja u mafine, proizvode sa granolom, kolače i druge pečene slatkiše.

Ovo su 9 zdravstvenih prednosti ovasa koje su zasnovane na naučnim dokazima:

ovas i ovsena kasa 1

1. Ovas je jako hranljiv

Hranljive vrednosti ovasa su dobro izbalansirane. Ovas je dobar izvor ugljenih hidrata i vlakna, uključujući jako zdravo vlakno beta-glukan.

Ovas takođe predstavlja odličan izvor proteina visokog kvaliteta, sa značajnom količinom osnovnih amino kiselina.

Ovas ima dosta važnih vitamina, minerala i antioksidativnih biljnih jedinjenja. Pola šolje (78 grama) suvog ovasa ima:

  • Mangan: 63,91% dnevne vrednosti (DV)
  • Fosfor: 13,3% DV
  • Magnezijum: 13,3% DV
  • Bakar: 17,6% DV
  • Gvožđe: 9,4% DV
  • Cink: 13,4% DV
  • Folat: 3,24% DV
  • Vitamin B1 (tiamin): 15,5% DV
  • Vitamin B5 (pantotenska kiselina): 9,07% DV
  • Manje količine kalcijuma, kalijuma, vitamina B6 (piridoksin) i vitamina B3 (niacin)

Ovas sadrži 51 gram ugljenih hidrata, 13 grama proteina, 5 grama masti i 8 grama vlakana u 1 šolji. Ta porcija sadrži 303 kalorije.

To znači da ovas spada među hranu najbogatiju nutrijentima.

ZAKLJUČAK

Ovas je bogat ugljenim hidratima i vlaknima, i ima veći nivo proteina i masti nego druge žitarice. Sadrži i mnogo vitamina i minerala.

2. Celo zrno ovasa je bogato antioksidantima uključujući i avenantramide

Ovas sa celim zrnom je bogat antioksidantima i korisnim biljnim jedinjenjima kao što su polifenoli. Najznačajnija grupa antioksidanata u ovasu su avenantramidi – postoje praktično samo u ovasu.

Starija i novija istraživanja su zaključila da avenantramidi pomažu da se snizi visok pritisak tako što povećavaju proizvodnju azotnog oksida. Ovaj molekul gasa pomaže da se prošire krvni sudovi i poboljšava protok krvi.

Takođe, avenantramidi imaju anti-upalni efekat i pomažu protiv svraba.

ZAKLJUČAK

Ovas ima puno jakih antioksidanata, uključujući avenantramide. Oni pomažu da se smanji visok pritisak i imaju druge zdravstvene prednosti.

3. Ovas sadrži jako zdravo rastvorljivo vlakno po imenu beta-glukan

Ovas sadrži veliku količinu beta-glukana, jedne vrste rastvorljivog vlakna. Beta-glukan se delimično rastvara u vodi i kreira gust rastvor nalik gelu u stomaku.

Zdravstvene prednosti beta-glukana su:

  • Smanjuje LDL holesterol i ukupan nivo holesterola
  • Smanjuje nivo šećera u krvi i reakciju insulina
  • Povećan osećaj sitosti
  • Povećan rast “dobrih” bakterija u digestivnom traktu

ZAKLJUČAK

Ovas ima puno rastvorljivog vlakna koje se naziva beta-glukan i ima mnoge zdravstvene prednosti. Pomaže da se smanji holesterol i reguliše nivo šećera u krvi, pomaže rast “dobrih” bakterija u želucu i povećava osećaj sitosti.

4. Ovas može da smaji nivo holesterola  i da zaštiti organizam od LDL holesterola

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti na celoj planeti. Jedan veliki faktor rizika koji tome doprinosi je visok holesterol.

Mnoge studije su pokazale da vlakna beta-glukana u ovasu efikasno smanjuju LDL holesterol i ukupan nivo holesterola u telu.

Beta-glukani mogu da povećaju otpuštanje žuči bogate holesterolom, a to smanjuje količinu holesterola koja cirkuliše telom.

Ovas takođe utiče da ne dođe do oksidacije LDL (lošeg) holesterola.

Oksidacija LDL (lošeg) holesterola se dešava kada on reaguje sa slobodnim radikalima. Ovo je još jedan važan korak za napredovanje srčanih bolesti. One izazivaju upalu arterija, oštećuju tkiva i povećavaju rizik za srčani udar i šlog.

ZAKLJUČAK

Ovas može da smanji rizik od srčanih bolesti zato što reguliše LDL (loš) holesterol i zato što sprečava njegovu oksidaciju.

5. Ovas poboljšava regulaciju šećera u krvi

Dijabetes tipa 2 je česta bolest čija je odlika veoma visok nivo šećera u krvi. Uglavnom nastaje kad telo izgubi osetljivost na hormon insulin.

Ovas može da smanji nivo šećera u krvi, posebno kod gojaznih ljudi ili osoba koje imaju dijabetes tipa 2. Beta-glukan koji se nalazi u ovasu i ječmu poboljšava reakciju na insulin u telu.

Ali, jedno nasumično kliničko istraživanje iz 2016. nije našlo poboljšanje u osetljivosti tela na insulin, tako da je potrebno dodatno istraživanje.

Pozitivan efekat bela-glukana na reakciju tela na insulin se bazira na tome što beta-glukan može da formira gusti gel koji odlaže pražnjenje stomaka i apsorpciju glukoze u krv.

ZAKLJUČAK

Zahvaljujući rastvorljivom vlaknu bata-glukan, ovas može da poboljša osetljivost organizma na insulin i da pomogne sa visokim šećerom u krvi.

6. Ovsena kaša će vas zasititi i pomoći vam da smršate

Ne samo što je ovsena kaša preukusna, već je i zasitna.

Ako jedete zasitnu hranu, unosićete manje kalorija i lakše smršati.

Beta-glukan produžava vreme koje je potrebno da želudac izbaci hranu, tako da može povećati osećaj sitosti.

Beta-glukan takođe pomaže otpuštanje peptida YY (PYY), hormona koji nastaje u želucu kao reakcija na hranu. Ovo je “hormon sitosti” koji doprinosi manjem unosu kalorija i smanjuje rizik od gojaznosti.

ZAKLJUČAK

Ovsena kaša može da vam pomogne da smršate zato što povećava osećaj sitosti. To radi tako što usporava pražnjenje stomaka i povećava proizvodnju “hormona sitosti” PYY.

7. Sitno usitnjen ovas pomaže sa negom kože

Nije slučajnost što se ovas nalazi u mnogim proizvodima za negu kože. Firme koje prave ove proizvode često obeležavaju sitno usitnjen ovas kao “koloidnu ovsenu kašu”.

Koloidna ovsena kaša je odobrena kao supstanca za zaštitu kože 2003. godine. Ali, ovas zapravo ima dugu istoriju korišćenja u tretmanu za svrab i iritaciju kod raznih kožnih oboljenja.

Na primer, proizvodi za negu kože na bazi ovasa mogu da pomognu sa neprijatnim simptomima ekcema.

Skrenućemo pažnju na to da su prednosti ovasa za kožu prisutne kada se nanese na kožu, a ne kada se jede.

ZAKLJUČAK

Koloidna ovsena kaša (sitno usitnjen ovas) se dugo koristi za lečenje suve kože i svraba. Može da pomogne sa simptomima raznih kožnih bolesti, uključujući i ekcem.

8. Ovas smanjuje rizik astme u detinjstvu

Astma je najčešća hronična bolest kod dece.

To je poremećaj koji izaziva upalu vazdušnih puteva – cevi koje prenose vazduh u i iz pluća.

Iako nemaju sva deca iste simptome, većina imaju kašalj, šuštanje pri disanju i nedostatak vazduha.

Starija istraživanja pokazuju da postoji manja šansa da dete dobije astmu ako rano počne da jede ovas.

Jedna studija je pokazala da deca imaju manju šansu za astmu ako počnu da jedu ovas pre nego što napune 6 meseci.

ZAKLJUČAK

Neka istraživanja su pokazala da ovas može da spreči astmu kod dece ako počnu da je jedu kao bebe.

9. Ovas pomaže sa zatvorom

Bilo ko može da ima zatvor. To je neredovno i nepravilno pražnjenje creva praćeno poteškoćama.

Zatvor će imati 16 od 100 odraslih osoba i oko 22 od 100 odraslih koji su stariji od 60 godina.

Studije su pokazale da ovsene mekinje, vlaknima bogat spoljni deo žitarice, mogu da pomognu sa zatvorom kod starijih osoba.

Jedno istraživanje je pokazalo da se zdravlje 30 odraslih osoba poboljšalo nakon što su jeli supu ili desert sa ovsenim mekinjama svaki dan 12 nedelja.

Takođe, 59% tih ljudi su prestali da koriste laksative posle ovog tromesečnog istraživanja, a korišćenje laksativa se povećalo za 8% u kontrolnoj grupi.

Ovsene mekinje takođe smanjuju gastrointestinalne simptome i pomažu varenje kod ljudi koji imaju ulcerativni kolitis.

Ipak, iako je rastvorljivo vlakno u ovasu generalno efikasno protiv zatvora, pokazalo se da je manje efikasno protiv zatvora koji izazivaju opioidi (lekovi za bolove). Razlog za to je što ovas ne utiče na pražnjenje creva koje pomenuti lekovi mogu da potisnu.

ZAKLJUČAK

Studije su pokazale da ovsene mekinje mogu da smanje zatvor kod starijih osoba, i da imaju značajan uticaj na smanjeno korišćenje laksativa.

Kako da uključite ovas u svoju ishranu?

Možete da jedete ovas na više načina. Najpopularniji način je da jedete ovsenu kašu za doručak.

Ovo je recept za ovsenu kašu:

  • Polja šolje valjanog ovasa
  • 1 čaša (250 ml) vode ili mleka
  • Malo soli

Pomešajte sastojke u šerpi i prokuvajte ih. Smanjite toplotu i pustite da se kaša kuva na laganoj vatri. Povremeno promešajte kašu i kuvajte je dok ovas ne omekša.

Da bi ovsena kaša bila ukusnija i hranljivija možete da joj dodate cimet, voće, orašaste plodove i grčki jogurt.

Ovas se često stavlja u pečenu hranu, kao što je musli, granola i hleb.

Iako ovas prirodno ne sadrži gluten, nekad može da se pomeša sa glutenom. To se dešava zato što ovas može da se žanje i preradi sa istim mašinama kao i druge žitarice koje imaju gluten.

Ako imate celijakiju ili osetljivost na gluten onda jedite proizvode sa ovasom za koje je potvrđeno da nemaju gluten.

ZAKLJUČAK

Ovas je odličan dodatak zdravoj ishrani. Može da se jede kao ovsena kaša za doručak, da se doda pečenoj hrani itd.

Ovas je veoma koristan za zdravlje

Ovas je jako hranljiva namirnica koja ima dosta važnih vitamina, minerala i antioksidanata. Takođe, ima puno vlakana i proteina u poređenju sa drugim žitaricama.

Žitarice mogu da imaju jedinstvene komponente – na primer, rastvorljivo vlakno beta-glukan i antioksidante avenantramide.

Ovas reguliše visok šećer u krvi i holesterol, štiti kožu od iritacije i smanjuje efekat zatvora na telo.

Takođe, ovas je jako zasitan i ima mnoge odlike koje pomažu sa mršavljenjem.

Na kraju krajeva, ovas spada u među hranu najbogatiju nutrijentima koja postoji.