sweetfit2

Čia semenke – zašto su toliko dobre?

Čia semenke su među najzdravijim namirnicama na planeti i ne kažu uzalud za njih da su superfood. Odakle one potiču i kako su to odjednom postale tako popularne? Čia semenke potiču od biljke koja se zove Salvia hispanica i koja vodi poreklo iz Južne Amerike. Kao dodatak jelima, čia semenke su poput one stvari u ormaru koju imate i koja se slaže sa svim ostalim, pošto su prilično neutralnog ukusa, a vi opet nekako ne znate kako da je upotrebite. Mi ćemo vam u nastavku teksta otkriti neke blagodeti ove čudesne namirnice, ali i načine na koji možete da je inkorporirate u svoju ishranu.Tajna sposobnost čia semenki leži u tome da mogu da upiju ogromnu količinu vode i da tom prilikom poprime strukturu sličnu gelu, tako da se mogu koristiti da zgusnu pojedina jela, tamo gde bismo nekad upotrebili nezdravu varijantu gustina. E sad, sve je to okej, ali zašto su čia semenke toliko zdrave i zašto ih svi hvale? U nastavku vam predstavljamo 5 benefita ove super namirnice.
Čia semenke su dobre za zdravlje kostiju 

Ove čudesne semenke pune su svakojakih minerala, poput kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Oni igraju ključnu ulogu u zdravlju i čvrstini kostiju. Jedna porcija od 25g čia semenki sadrži oko 160mg kalcijuma, što je neuporedivo više od odgovarajuće količine mleka. Kalcijum je mineral koji je ključan kad je u pitanju gustina i čvrstina kostiju, naročito za žene. Nakon menopauze, ogroman broj žena oboleva od osteoporoze – toliko da je ona sad već postala tipično ženska bolest. Da bi se osteoporoza predupredila, neophodno je unositi dovoljnu količinu kalcijuma kako kosti ne bi izgubile čvrstinu. Pored kalcijuma, čia seme bogato je i magnezijumom koji igra ključnu ulogu u mineralizaciji koštane mase.
Čia semenke su dobre za srce i krvni pritisak

Uključivanje ove namirnice može imati izuzetno povoljan efekat na zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema, pre svega zbog količine omega 3 masnih kiselina koju sadrže. Zbog visokog sadržaja zdravih masti, one dokazano snižavaju holesterol, tako da se naročito preporučuju ljudima koji imaju visok holesterol u krvi ili onima koji žele da smršaju. Čia semenke dokazano povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi, istovremeno smanjujući nivo onog lošeg i spadaju u jedan od najboljih prirodnih izvora omega 3 masnih kiselina. 

julia topp Cu8CboeSqio unsplash scaled

Takođe, zbog antioksidanata koje sadrže imaju i određeno anti-inflamatorno dejstvo, što znači da smanjuju upalne procese u organizmu.

Čia semenke imaju veoma pozitivan efekat na zdravlje vaše crevne flore

Da li ste znali da samo šaka čia semenki sadrži čak 9g vlakana? Ako vam kažemo da je neka optimalna doza vlakana koju bi trebalo da unosite 30g dnevno, vidite li koliko ova čudesna namirnica tome može da doprinese? Unos vlakana je ključan za zdravlje vaših creva i i za život onih dobrih bakterija u njima. Prosto i jednostavno – ako redovno konzumirate namirnice bogate vlaknima, nikad nećete imati problema sa stolicom i metabolizmom.
Čia semenke mogu sniziti rizik od dijabetesa

Studije koje su ispitivale uticaj čia semenki na nivo šećera u krvi pokazale su da, pri njihovoj konzumaciji, postoji određeno poboljšanje kad je reč o insulinskoj rezistenciji. S obzirom na to da su izuzetno bogate antioksidantima, omega 3 masnim kiselinama i vlaknima, a svi ovi elementi pomažu kod kontrole nivoa šećera u krvi – smatra se da čia seme može imati pozitivne efekte i u sprečavanju stečenog dijabetesa.
Izuzetno su korisne svima koji žele da izgube na kilaži

Imajući u vidu sve što smo gore naveli, moramo da navedemo još jednu bitnu stvar. Namirnice koje su bogate vlaknima i omega 3 masnim kiselinama odlikuje svojstvo da ostavljaju dugotrajan osećaj sitosti, a da istovremeno ubrzavaju metabolizam. Prema nekim istraživanjima, konzumacija 30g vlakana dnevno može imati neverovatan efekat kad je u pitanju mršavljenje. Prema tome, bitno je sprovoditi ishranu bogatu vlaknima, proteinima, mineralima i vitaminima, uključiti u to fizičku aktivnost – i za vas nema zime.

jacob bentzinger MThIIpW8rpU unsplash scaled

 

Kako da inkorporirate čia seme u svoju ishranu? Počnite od doručka! Čia je sjajan dodatak ovsenim kašama ili zdravim kolačićima koje možete napraviti kod kuće. Takođe, SweetFit ovsene kaše sadrže čia seme, što ih čini potpuno izbalansiranim obrokom jer pored proteina i ugljenih hidrata, zapravo sadrže i vlakna i omega 3 masne kiseline. Prema tome, samo izaberite svoj omiljeni SweetFit ukus, pripremite ga onako kako najviše volite i uživajte znajući da ste uneli sve nutrijente koji su vam potrebni.