sweetfit2

5 zdravstvenih benefita cimeta u ishrani i brzi recepti

Omiljeni začin za domaćinstvo, cimet se trgovao kao valuta hiljadama godina unazad. Cimet ima prijatan ukus i topao miris, što ga čini popularnim u kulinarstvu, posebno u slatkim pecivima.

Dobijen od unutrašnje kore malog zimzelenog drveta, cimet je dostupan uglavnom u obliku praha ili rolnica. Zanimljivo je da cimet sam po sebi nema sladak ukus, ali pojačava slatkoću u drugim sastojcima.

Nastavite da čitate i saznajte zdravstvene koristi cimeta, ali i brze recepte sa cimetom. 

benefiti cimeta 1

Šta su kalorije?

Jednostavno rečeno, kalorija je jedinica koja meri energiju. Kalorije se obično koriste za merenje energetskog sadržaja hrane i pića.

Da biste izgubili težinu, morate da jedete manje kalorija nego što vaše telo sagoreva svaki dan. Suprotno tome, da biste dobili na težini, morate da konzumirate više kalorija nego što trošite.

Imajte na umu da, iako koncept gubitka težine može izgledati jednostavno, mnogi faktori doprinose mršavljenju ili nemogućnosti gubitka težine, uključujući medicinske dijagnoze, hormonske promene, genetiku i godine.

Razvijanje plana zdrave ishrane koji će vam pomoći da izgubite težinu i da je zadržite na duži rok, zahteva mnogo više od samog smanjenja dnevnog unosa kalorija – zahteva promenu životnog stila i korekciju loših navika. 

Kako se dobija cimet?

Cimet je začin koji se pravi od unutrašnje kore drveća naučno poznatog kao Cinnamomum.

Korišćen je kao sastojak kroz istoriju, još od starog Egipta. Nekada je bio redak i vredan, i smatran priladnim poklonom za kraljeve. Ovih dana, cimet je jeftin, dostupan je u svakom supermarketu i nalazi se kao sastojak u raznim namirnicama i receptima.

Cimet se dobija rezanjem stabljika biljke cimeta. Zatim se izvlači unutrašnja kora i uklanjaju drvenasti delovi. Kada se osuši, formiraju se trake koje se uvijaju u rolnice cimeta. Ovi štapići se takođe mogu samleti da se formira prah cimeta.

Postoje 2 glavne vrste cimeta:

  • Cejlonski cimet – Poznat i kao “pravi” cimet, najčešće ga uzgajaju Šri Lanka i Indija. 
  • Cassia cimet – češća sorta danas i ono što ljudi generalno nazivaju „cimetom“, uzgajan uglavnom u Kini i Indoneziji. 

Koje su nutritivne vrednosti cimeta?

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, kašičica mlevenog cimeta težine 2,6 grama sadrži:

  • energija: 6,42 kalorije
  • ugljeni hidrati: 2,1 gr
  • kalcijum: 26,1 mg
  • gvožđe: 0,21 mg
  • magnezijum: 1,56 mg
  • fosfor: 1,66 mg
  • kalijum: 11,2 mg
  • vitamin A: 0,39 mg

Koja je dozvoljena dnevna doza cimeta?

Maksimalno jedna kašičica cimeta u prahu dnevno tokom 5 dana, nakon čega sledi 2 dana odmora.

Kada su u pitanju cimet rolnice, 1 štapić od 6 grama dnevno je optimalna dnevna količina cimeta. Najbolji način za konzumaciju cimeta je da ga skuvate u čaj. Tako ćete obezbediti dobar nivo nutrijenata cimeta, posebno eteričnih ulja. Možete uključiti cimet i u druge recepte, o kojima ćemo govoriti ubrzo. 

Cimet za mršavljenje – da li je koristan?

Pokazalo se da cimet u dijeti smanjuje neke od loših efekata konzumiranja hrane sa visokim sadržajem masti. Ovo može pomoći u ukupnom planu gubitka suvišnih kilograma. Pozitivan efekat cimeta na nivo glukoze u krvi takođe može pospešiti mršavljenje.

Važno je napomenuti da sam cimet neće dovesti do dugoročnog gubitka težine. Ali bilo bi vam korisno da dodate cimet u svoju zdravu ishranu i plan vežbanja, kako bi vam pomogao da lakše stignete do vitke linije. Jedna kašičica cimeta sadrži 1,6 grama vlakana, što vam može pomoći da unesete dovoljnu količinu vlakana, i povećate osećaj sitosti tokom dana.

Cimet kao lek – koje su zdravstvene prednosti cimeta?

Pogledajte 5 zdravstvenih benefita cimeta za zdravlje vašeg organizma. 

1. Cimet ima antivirusno, antibakterijsko i antigljivično dejstvo

Smatra se da cimet ima mnoga lekovita i umirujuća svojstva, i često se koristi u kineskoj medicini. Karakterističan miris i ukus cimeta potiču od esencijalnih ulja sadržanih u kori, nazvanih Cinamaldehid, koji pokazuje ta antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. 

2. Cimet može podržati zdravlje creva

Neki začini, uključujući cimet, imaju probiotička svojstva. Ove bakterije mogu pomoći u obnavljanju ravnoteže bakterija u crevima, podržati zdravlje probave i ublažiti bilo kakve probleme sa varenjem.

3. Cimet smanjuje šećer u krvi i rizik od dijabetesa tipa 2

Cimet ima reputaciju da pomaže u kontroli šećera u krvi. Čini se da mu to uspeva nizom različitih mehanizama, uključujući upravljanje količinom glukoze koja ulazi u krvotok i oponašanjem hormona za kontrolu šećera u krvi, insulina.

4. Cimet može biti koristan za zdravlje mozga  

Stanja poput Alchajmerove bolesti su češća kako starimo, a karakteriše ih progresivno propadanje moždanih ćelija. Kod Alchajmerove bolesti, akumulacija proteinskih fragmenata u mozgu se usporava kako osoba razmišlja i pamti. 

Cimet sadrži dva jedinjenja za koja se čini da inhibiraju nakupljanje ovih proteina. Veliki deo ovih dokaza je izveden iz studija na životinjama, tako da još treba da se prikupe dodatne informacije o efektima na ljude.

5. Cimet može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Cimet je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, najčešćeg uzroka prerane smrti na svetu.

Kod osoba sa dijabetesom tipa 2, pokazalo se da 1 gram cimeta, odnosno oko pola kašičice cimeta dnevno ima blagotvorno dejstvo na krvne markere.

Cimet takođe smanjuje nivoe ukupnog holesterola, „lošeg“ LDL holesterola i triglicerida, dok „dobar“ HDL holesterol ostaje stabilan.

Kada se kombinuju, svi ovi faktori mogu drastično smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Brzi i zdravi recepti sa cimetom 

Evo 2 brza i zdrava recepta sa cimetom koje možete spremiti uvek i bilo gde. 

Ovsena kaša sa cimetom 

Ovsena kaša sa cimetom je bogatstvo nutrijenata u džepu. Evo recept kako je najbolje spremiti. 

Sastojci:

  • Pola šolje ovsene kaše po izboru (vodite računa da nema dodatnih šećera)
  • 3⁄4 šolje mleka
  • 1 kašika meda
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašičica cimeta

Način pripreme:

Ovsenu kašu ostaviti u mikrotalasnoj peći 2 minuta, ili dok se smeša ne skuva po želji.

Dodajte med, cimet i so. Promešajte i uživajte!

Napitak sa cimetom

U ovom okrepljujućem napitku ćete uživati i ujedno nahraniti mišiće! Avokado daje kremast ukus, dok mu čokolada i puter od kikirikija daju zadovoljavajući slano-slatki ukus. Zob će vas zasititi svojim dodatnim vlaknima.

Sastojci:

  • 1/2 šolje nezaslađenog bademovog mleka
  • 1/4 šolje ovsenih pahuljica
  • 2 kašike kremastog putera od kikirikija
  • 1 kašika nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1 zrela banana
  • 1/2 srednje zrelog avokada
  • 2 urme bez koštica

Način pripreme:

Stavite bademovo mleko, ovsene pahuljice, puter od kikirikija, kakao, cimet, bananu, avokado i urme u blender. Blendajte na visokoj temperaturi dok napitak ne postane kremast, otprilike oko 2 minuta. Sipajte u šolju i prijatno!

Cimet u ishrani 

Na kraju krajeva, cimet je jedan od najukusnijih i najzdravijih začina na planeti.

Može sniziti nivo šećera u krvi, smanjiti faktore rizika od srčanih oboljenja i ima mnoštvo drugih impresivnih koristi po vaše zdravlje. Prepoznavši vrednost ovog jedinstvenog začina, SweetFit je za vas pripremio ukusan i zdrav proteinski obrok sa jabukom i cimetom, koji će vam pomoći da dođete do vitke linije bez odricanja. Pogledajte našu celokupnu ponudu na linku ovde pa poručite svoju proteinsku kašu online putem.